Żeliwna patelnia to jedna z najlepszych inwestycji w kuchni. Będzie służyć przez dziesięciolecia, a im częściej będziemy jej używać, tym lepsza się stanie. Poza tym jest to naczynie naprawdę uniwersalne i wielozadaniowe. Możemy używać jej do smażenia i opiekania mięs, podsmażania warzyw, przygotowywania wypieków, takich jak chleb kukurydziany i herbatniki, gotowania jajek w piekarniku lub na kuchence, a nawet pieczenia deserów, takich jak cobblery i chipsy owocowe (żeliwo pomoże równomiernie rozprowadzić ciepło).

Dlaczego warto zainwestować w patelnię żeliwną? Korzyści z korzystania z żeliwa w kuchni

Patelnie żeliwne to trwałe naczynia, które można wykorzystywać do smażenia, pieczenia, duszenia, gotowania na parze, smażenia i grillowania. Można ich używać na płycie kuchennej lub w piekarniku, a nawet w brojlerze.

Patelnie żeliwne są idealne do gotowania w wysokich temperaturach – poradzą sobie doskonale z takimi zadaniami jak smażenie steków czy kurczaka. Metal jest doskonałym przewodnikiem ciepła, więc nagrzewa się szybko i równomiernie, bez gorących punktów. A kiedy już jest gorące, żeliwo dobrze utrzymuje ciepło. To sprawia, że żeliwne patelnie są idealne do przygotowania kameralnych dań jednogarnkowych, takich jak stek z ziemniakami, a także większych potraw, takich jak pizza na patelni, które mogą zaspokoić głód wielu osób. Żeliwo jest również dobre w zatrzymywaniu ciepła, co może być przydatne, jeśli zechcemy upiec na patelni chleb kukurydziany lub brzoskwiniowy.

Właściwości żeliwa – dlaczego warto wyposażyć się w patelnię żeliwną?

Żeliwna patelnia to podstawowe naczynie w południowej kuchni. Może służyć przez lata i sprostać niemal każdemu zadaniu kulinarnemu. Patelnia żeliwna ma wiele właściwości, których mogą jej pozazdrościć patelnie aluminiowe i inne. Jednym z atutów patelni żeliwnej są jej właściwości nieprzywierające. Co istotne, poprawiają się wraz z upływem czasu, co czyni je idealnymi do smażenia jajek lub naleśników. Należy jednak pamiętać, że żeliwo reaguje z kwaśnymi potrawami, takimi jak pomidory i wino, co oznacza, że potrawy te mogą nabrać lekko metalicznego posmaku podczas gotowania na patelni żeliwnej.

Oto kilka powodów, dla których warto zainwestować w patelnię z żeliwa:

  • uniwersalność – patelnie żeliwne to uniwersalne naczynia, których użyjemy na różnych typach kuchenek – zarówno na kuchence gazowej, jak i elektrycznej, w piekarniku, a nawet na grillu (np. gazowym).
  • wysoka jakość w niewygórowanej cenie – patelnie żeliwne są niedrogie i mają długą żywotność.
  • wielofunkcyjność – na patelni żeliwnej można przyrządzić prawie wszystko, zarówno w domu, jak i na zewnątrz, przy ognisku.
  • utrzymywanie ciepła – dzięki temu, z użyciem takiej patelni, za każdym razem uzyskamy idealnie upieczone mięso.
  • równomierne rozprowadzanie ciepła – patelnia z żeliwa nagrzewa się równomiernie, więc nie ma ryzyka, że potrawa będzie lepiej dosmażona z jednej strony i surowa z drugiej.

Żeliwo – spora waga, ale jednocześnie większa solidność. Trwałe naczynia z żeliwa

Żeliwo ma wiele zalet, które sprawiają, że jest chętnie używane w kuchni. Na pierwszy rzut oka żeliwo jest ciężkie i trudne w obsłudze. Ale jest to również jego zaleta! Waga patelni żeliwnej pozwala na łatwe przyrządzanie dużych kawałków mięsa lub ryb, a smażony produkt nie ulegnie żadnym odkształceniom. Ponadto żeliwo dobrze zatrzymuje ciepło, co pomaga szybko doprowadzić potrawę do pożądanej temperatury i utrzymać ją w cieple przez długi czas. Naczynia żeliwne nie boją się zmian temperatury i nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji. Nasi przodkowie przez wieki gotowali na otwartym ogniu, używając żeliwnych garnków i patelni jako nieodzownego atrybutu.

Żeliwne patelnie – duży wybór produktów z żeliwa na rynku

Zakup patelni żeliwnej to świetny pomysł na uzupełnienie swojego kuchennego repertuaru naczyń. Żeliwna patelnia nadaje się do grillowania potraw, umożliwia smażenie naleśników, można w niej dusić potrawy – to tylko ułamek jej możliwości. Na rynku znajdziemy patelnie żeliwne różnego rodzaju. Możemy zakupić zarówno takie produkty jak: standardowa patelnia żeliwna, głęboka patelnia żeliwna, patelnia żeliwna emaliowana. Produkty są odporne na zarysowania i jeśli dobrze je potraktujemy, będą nam służyć przez długie lata. Czy chcemy usmażyć kotlety, jajka sadzone czy przygotować duszonego kurczaka – żeliwna patelnia będzie idealnym wyborem.

Artykuł powstał przy współpracy z sklepem https://4prestige.pl w którego ofercie znaleźć można wędzarnie i grille ogrodowe.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!