CC CS free

AMBRA wprowadza do sprzedaży dwa bezalkoholowe szczepowe CIN&CIN FREE Sauvignon Blanc i Cabernet Sauvignon. Zachowały smak, aromat i charakter klasycznych win, ale nie mają procentów. To oznacza, że kieliszkiem wina możemy cieszyć się zawsze, wszędzie i bez żadnych ograniczeń.

Coraz częściej chcemy uniknąć efektu „szumu w głowie” – czy to przed treningiem, w trakcie diety, podczas służbowego lunchu, imprezy baby-shower albo toastu w pracy. Każdy z nas znajdzie w swoim życiu wiele okazji, kiedy stanowczo rezygnujemy z alkoholu, ale po cichu żałujemy, że nie możemy cieszyć się smakiem, beztroską i atmosferą, która kojarzy nam się z kieliszkiem wina.

Trend umiarkowanej konsumpcji alkoholu wyraźnie zmienia cały rynek. Bardziej niż kiedykolwiek liczy się smak, jakość, pochodzenia produktu i jego ciekawa historia. Lubimy mieć swoje rytuały, ale jeszcze bardziej cenimy sobie niezależność. Rewolucję zaczęły piwa bezalkoholowe, które stanowią już niemal 6% całej kategorii. Teraz czas na wina bezalkoholowe. Tylko w ostatnim roku sprzedaż bezalkoholowych win musujących zwiększyła się trzykrotnie, osiągając prawie 3% całej kategorii.

– Marka CIN&CIN – symbol kobiecych przyjemności, wolności i imprez dwa lata temu wprowadziła do sprzedaży bezalkoholowe musujące CIN&CIN FREE. Jego sukces zachęcił nas do realizacji znacznie trudniejszego technologicznie projektu – mówi Tomasz Pawlicki, Senior Brand Manager AMBRA Brands. – Złożoność walorów smakowych i aromatycznych win spokojnych przez lata były dużą barierą w produkcji win bezalkoholowych. Dysponując nowoczesną technologią i bazując na 30 latach doświadczeń naszej spółki matki możemy jednak śmiało powiedzieć, że wspólnie jesteśmy jednym z prekursorów i światowych liderów dealkoholizacji win.

Bazą CIN&CIN FREE są szczepowe wina Cabernet Sauvignon i Sauvignon Blanc z południa Europy. Alkohol usunięto z nich w procesie próżniowej destylacji. W warunkach znacznie obniżonego ciśnienia wino podgrzewane jest do temperatury 35°C, w której odparowuje wyłącznie alkohol. Pozwala to zachować wszystkie naturalne aromaty i smaki. – W efekcie tego procesu w kieliszku mamy napój, który może zmylić niejeden winiarski nos i podniebienie – dodaje Tomasz Pawlicki.

Potwierdza to sommelier Centrum Wina Tomasz Potrzebowski: – CIN&CIN FREE Sauvignon Blanc ma delikatny słomkowy kolor z zielonymi refleksami. Jest aromatyczne, rześkie, owocowe. Z łatwością odnajdziemy w nim typowe dla tego szczepu nuty limonki, agrestu i słodkich owoców tropikalnych. Świetnie łączy się z owocami morza, rybami, sałatami – podpowiada Tomasz Potrzebowski. Do CIN&CIN FREE Cabernet Sauvignon pasować będą makarony z mięsnym sosem, pizza i przekąski. To wino o rubinowym kolorze, które pachnie owocami leśnymi, porzeczką i ciemną czekoladą. Jego głęboki smak wzbogacają delikatne taniny – wino ma więc charakter klasycznego Cabernet Sauvignon i jednocześnie jest lekkie, świeże i bez alkoholu.

– Nadchodzące wakacje, które kojarzą nam się z spotkaniami, relaksem i luzem, ale też z aktywnym wypoczynkiem to idealny moment na bezalkoholową premierę, która daje nam pełne poczucie wolności i imprezowej przyjemności – podsumowuje Tomasz Pawlicki.

Źródło: Informacja prasowa

Marketing AMBRA